Arbetsprocessen för att bygga en ny hemsida

Hur går det till när vi bygger en ny hemsida åt ett företag:

Vi startar alltid med Texten till hemsidan

Utifrån kundens textmaterial hjälper vi till med att skriva och anpassa texten till en snygg och optimerad hemsida. Textmaterialet kan vara en gammal hemsida med tillägg om vad som ska strykas eller läggas till. Det kan också vara ett worddokument med text, de tjänster och varför dina kunder ska välja just dig samt vad som ska tydligt synas på hemsidan.

Det första vi gör är att vi fokuserar på texterna till er hemsida. Vi måste veta vilket innehåll/texter som ska in på hemsidan innan vi kan gå vidare till steg 2. Detta för att vi skall kunna ta fram ett bra och anpassat innehåll/text till hemsidan, vilket styr hela designen.

För att detta ska fungera optimalt så krävs det ett samarbete mellan oss båda. Hemsidan står inte färdig för leverans som en produkt man köper i en butik. Utan varje hemsida är helt och hållet anpassad till kundens verksamhet och då har texterna stor betydelse.

Vi behöver veta allt inom er verksamhet och vad ni har för tjänster eller produkter som ni säljer. Därifrån kommer vi att ta fram texter eller om ni redan har texter så kommer vi sortera ut texterna anpassat till en mer optimal hemsidedesign med till exempel mer rubriker och kortare stycken med snabba budskap som du vill få ut på din hemsida.

All text kommer läggas in i ett Google docs dokument som kommer delas med dig där du har möjlighet att formulera om texterna. Eller eventuellt ta bort eller lägga till texter. Det viktiga är då att texten som läggs till eller ändras är av ungefär samma längd som textstyckena i texten.

Om vi inte vet eller får någon information om kundens verksamhet så lägger vi upp en mall som kunden infogar texterna i för att kunden ska kunna få idéer om vad de ska skriva om.

Efter att kunden ändrat klar i texten och kollat igenom all text så startar vi processen med själva hemsidan.

Bilder

Vi behöver bilder från dig till hemsidan. Bilderna skall vara högupplösta och ha fokus på de textstycken de syftar på, detta för att fånga dina besökare. Har du inte bilder för alla ändamål, kommer vi ta fram anpassade bilder till din hemsida anpassat till din verksamhet.

Layout

Som webbdesigner är det vårt jobb att ta vi fram layouten anpassat till texterna som är skrivna. Vi lyssnar alltid in kundens önskemål, men det är vi som vet hur designen bäst kan anpassas. Så när texterna och bilderna är klara så kan vi enkelt utforma en snygg, attraktiv och användarvänlig layout till hemsidan. Viktigt att förstå är att texten påverkar utseendet på hemsidan enormt mycket. Hemsidans utformning är därför väldigt beroende av texten, exempelvis hur mycket text man har och hur mycket text det är i varje textstycke. Många kunder brukar vilja hoppa direkt till steg 3 innan steg 1 och 2 är klart, då kommer man att få ett mycket sämre resultat i slutändan än om man följer stegen i detta dokument.

Färger

Vi anpassar alltid färgerna utifrån den verksamhet och de bilder som finns på hemsidan så allt blir en helhet. Har du speciella önskemål om färger så är det bra om du framför det.

Typsnitt

Vi anpassar alltid typsnittet utifrån den verksamhet som finns på hemsidan så allt tillsammans med färgerna blir en helhet. Har du speciella önskemål om typsnitt så är det bra om du framför det.

Små ändringar

Om du önskar göra några små ändringar när vi kommit så här långt i processen, då vill vi ha ändringarna samlat från dig som kund i ett och samma dokument. Den text som du skriver i detta dokument är det som kommer att synas på hemsidan. Vi kommer att göra copy paste på dina texter, så var noga med att allt är korrekt så som du vill ha det. Vi använder även marker.io, ett program som gör det otroligt lätt för dig att ta skärmdumpar på sidan med markeringar, vilket underlättar kommunikationen av dina ändringsönskemål.

Inställningar

Vi ställer in hemsidan i alla upplösningar: Desktop, Laptop, Läsplatta och mobil. Vi ställer även in saker som kunden ej ser som att rensa sidan från allt onödigt skräp för att få sidan så snabb som möjligt.

Installation och överlämning

Vi installerar hemsidan på kundens webbhotell eller på vårt webbhotell beroende på vad man kommer överens om. Sidan blir alltid kopplat till kundens domän. Om det finns tid över på de timmar priset är baserat på, så ger vi alltid kunden instruktioner på hur de själva kan redigera på hemsidan.

Viktigt att komma ihåg:

Om du vill ha en riktigt snygg sida behöver vi en funktionell återkoppling från dig och att du är tillgänglig och svarar på de frågor vi har.