Wordpress Multisite

Innehållsförteckning

Multisite: En Dold WordPress Superkraft

Du är förmodligen bekant med vad WordPress erbjuder eftersom det är ett utmärkt alternativ för de som vill starta en onlinebutik, blogg, företagssida eller portfölj. Det kostnadsfria CMS
låter dig skapa en imponerande och engagerande online-närvaro utan att röra någon kod.

Men kanske visste du inte att det finns mer med WordPress än bara funktionalitet för en enda webbplats. Vi är här för att dela med oss av skillnaderna mellan WordPress multisites och enskilda webbplatser, och hur denna funktion minskar belastningen och friktionen när du driver flera WordPress-webbplatser. I denna guide kommer du också att lära dig hur det fungerar, om det är den bästa lösningen för dig, och i så fall, hur du installerar det.

Vad är WordPress multisite?

WordPress (WP) multisite är en konfiguration som möjliggör flera webbplatser på samma WP-installation. Eftersom webbplatser i ett multisitenätverk delar kärnfiler och databaser kan nätverksadministratörer effektivt hantera alla webbplatser från ett WordPress-användarkonto.

Det finns flera anledningar till varför användare väljer en WordPress multisite-konfiguration jämfört med en enskild webbplats. För företag som skapar flera webbplatser sparar multisite betydande tid och pengar. Multisitenätverk använder också mindre serverutrymme jämfört med separata installationer. Och självklart är det lättare att dela resurser, inklusive plugins och teman, över delwebbplatser med WP
multisite-funktionalitet.

Multisite lanserades 2010 när version 3.0 kom ut på marknaden. Sedan dess initiala lansering har det fått ett rykte om att vara en ovärderlig funktion som många WordPress-administratörer använder för att hantera nätverk som består av dussintals, hundratals eller tusentals webbplatser.

Hur fungerar WordPress multisite?

När du jämför WordPress multisite och enskilda webbplatser inser du snabbt att de har många likheter. Multisites fungerar mycket som vanliga WP-installationer men med några extra funktioner. För att förstå vad som gör WordPress multisites unika, låt oss granska några kritiska aspekter av multisites.

Användarroller och behörigheter

Som standard har en vanlig WordPress-webbplats fem användarroller. Listade från mest auktoritet till minst auktoritet, dessa roller är:

  • Administratör.
  • Redaktör.
  • Författare.
  • Medverkande.
  • Prenumerant.

 

Multisite lägger till en roll ovanför administratören, kallad superadministratör. Du kan också höra denna roll kallas nätverksadministratör eller superadmin.

Vad är en superadmin?

Tänk på superadmin som VD för multisitesystemet. Denna position styr hela nätverket.

Superadmin övervakar alla dess webbplatser – som kallas ”delwebbplatser”. Medan administratörer är ansvariga för endast en eller några få webbplatser i nätverket, kan superadmin få tillgång till och kontrollera alla delwebbplatser under deras nätverk.

När administratörer skapar en multisite med sin WP-installation blir de superadministratörer. Superadminrollen erbjuder tillgång till en något modifierad instrumentpanel där de kan hantera alla sina nätverkade webbplatser. Mest anmärkningsvärt är att superadmins kan installera plugins och teman på specifika webbplatser eller på alla delwebbplatser samtidigt.

Om du har en multisite-konfiguration kan vanliga administratörer inte installera teman eller plugins på sin webbplats – det ansvaret tillhör superadmin.

De kan dock aktivera eller inaktivera plugins eller teman. I vissa fall kan superadmins också behöva skapa webbplatser i nätverket för nya administratörer. Eller, de kan tillåta användare att skapa nya webbplatser själva. Superadmins kan också tilldela administratörer till en eller flera delwebbplatser i nätverket.

Teman och plugins

Om du använder WordPress multisite-konfigurationen behöver du inte installera plugins och teman på individuella webbplatser. De lagras i nätverket och aktiveras på webbplatser för enkel användning eftersom delwebbplatser delar filer istället för att varje webbplats får en kopia.

De med superadminmöjligheter kan välja att aktivera teman och plugins på alla nätverkade webbplatser. Alternativt kan de slå på och av plugins och teman för specifika delwebbplatser. Dessutom kan superadmins uppdatera teman och plugins över alla nätverkets webbplatser samtidigt – en betydande tidsbesparing.

Detta skiljer sig från hur typiska WordPress-installationer fungerar men tillåter ett säkrare nätverk. Eftersom alla webbplatser i nätverket delar en kodbas, kan ett skadligt tema eller plugin som slarvigt installerats av en webbplatsadministratör påverka hela nätverket negativt. Att begränsa denna behörighet till superadmins håller nätverket bättre skyddat.

Screenshot 1 1 scaled Interwebsite Webbyrå

Domäner och domänkartläggning

När du tar en standard WordPress-installation och lägger till delwebbplatser skapar du en WP-multisite. På grund av detta delar alla delwebbplatser den ursprungliga webbplatsens domännamn. Under installationsprocessen bestämmer superadmins om de vill separera sina webbplatser genom subdomän (t.ex. webbplats.nätverk.com) eller undermapp (nätverk.com/webbplats).

Det finns också möjlighet att fästa unika domäner till delwebbplatserna. För att göra detta kartlägger du anpassade domäner till webbplatser i nätverket. Detta gör att delwebbplatsen ser ut som vilken annan webbplats som helst för besökare – inte ansluten till den ursprungliga webbplatsen. För att kartlägga en domän till delwebbplatsen, besök dina multisite-nätverksadministrationsinställningar.

Proffstips: Innan du börjar med domänkartläggning, kontrollera att nätverket fungerar korrekt för att säkerställa att du sömlöst kan skapa delwebbplatser.

Kod och lagring

På ytan har WordPress multisites mycket gemensamt med individuella, separata WP-installationer. Deras backend-konfiguration är en nyckelskillnad. I multisites använder alla delwebbplatser samma kärnfiler, och filerna för alla webbplatser finns i samma WordPress-katalog. Och den katalogen är också där du håller plugin- och temafiler – vilket sparar betydande serverutrymme.

Allt delas dock inte över webbplatserna. Delwebbplatser har sina egna mediaresurser och data. Därför har varje webbplats sin egen uppladdningsmapp och databas tabeller på backend.

Vilka är fördelarna med en WordPress multisite?

Som du kan föreställa dig finns det fördelar med att använda WordPress multisite-funktionen. Nätverken erbjuder en mängd fördelar värda att överväga. Dessa inkluderar följande.

Effektiv, centraliserad webbplatsadministration

Multisite förenklar administrativa uppgifter genom att göra dem betydligt mindre tidskrävande. För alla ändringar som du annars skulle behöva göra en-i-taget på varje delwebbplats, kan en superadmin åstadkomma i en enda svep, från att installera teman och plugins till att uppdatera programvara till att ändra användarbehörigheter till att ändra andra nätverksinställningar.

Multisitenätverk eliminerar också behovet av att installera WordPress för varje nätverksansluten webbplats – installera det en gång, aktivera din Multisite och lägg till nya webbplatser utan att behöva upprepa.

Skalbarhet

Säg att du är en restaurangkedjeägare som vill skapa delwebbplatser för dina olika lokationer. Du kan använda multisite när din kedja växer, eftersom obegränsade WordPress delwebbplatser tillåts under en URL. Inte bara kan du lägga till så många webbplatser som behövs, men du kan också ta bort de gamla utan att påverka resten av nätverket. Vissa superadmins konfigurerar till och med nätverket så att användare kan skapa sina webbplatser utan högre godkännande.

Att lägga till en ny webbplats är betydligt enklare eftersom alla nätverksanslutna webbplatser använder samma plugin-, kärn- och temafiler. Det leder oss till nästa punkt: prisvärdhet.

Prisvärdhet

Mellan teman, plugins och andra administrativa kostnader som är förknippade med att driva en WordPress-webbplats kan priset på din webbplats snabbt bli högt. Superadmins kan minska serverkostnaderna tack vare delwebbplatsers förmåga att dela dessa filer. Till exempel, vissa superadmins hanterar hundratals eller tusentals webbplatser. Att skapa många webbplatser individuellt skulle vara arbetsamt och kostsamt. Multisite-konfigurationen erbjuder en lösning.

Dela det här inlägget
Relaterade inlägg
SEO
interwebsite

SEO för webbutik

Sökmotoroptimering för din webbutik Att optimera en e-handelswebbplats för SEO kan vara mer utmanande än att arbeta med en informationssajt. E-handelssajter har vanligtvis fler sidor,

Läs mer »
Artiklar
interwebsite

Lokal SEO

Vad är Lokal SEO? Här är en omfattande guide från Interwebsite Lokal SEO optimerar din online-närvaro för att synas i lokala sökresultat och locka kunder

Läs mer »
Vad är Off-Page SEO
Artiklar
interwebsite

Vad är Off-Page SEO

Vad är Off-Page SEO Här är en omfattande guide från Interwebsite En omfattande guide från Interwebsite för allt du behöver veta om Off-Page SEO. Vad

Läs mer »